Herken je dit? Je moet de kwaliteit en veiligheid van temperatuurgevoelige producten tijdens transport en opslag kunnen garanderen, maar het registreren en bewaken van de omstandigheden bezorgen je hoofdpijn. En als er iets mis is, dan wil je direct gealarmeerd worden om problemen een stap voor te zijn.
In laboratoria wordt veel gewerkt met temperatuurgevoelige middelen zoals medicijnen, vaccins, bloedmonsters, voedingsmiddelen, celculturen en micro-organismen. Om de integriteit of effectiviteit van deze middelen te waarborgen is het essentieel dat deze worden opgeslagen en vervoerd bij de juiste temperatuur.
Veelvoorkomende problemen bij temperatuurbewaking
In de praktijk gaan er toch vaak dingen fout tijdens opslag en transport van temperatuurgevoelige middelen. Veelvoorkomende problemen zijn:
-
De apparatuur (koelkast, vriezer, incubator of koelbox) heeft een onstabiele temperatuur of een storing
-
De deur van de apparatuur gaat te vaak open en dicht of blijft zelfs (deels) open staan
-
Externe factoren, zoals het weer of files, zorgen ervoor dat de materialen niet goed genoeg gekoeld zijn tijdens het gehele transport
-
Achteraf kan niet worden aangetoond dat de temperatuur tijdens opslag of transport juist was of medewerkers hebben niet genoeg tijd om dataloggers uit te lezen
[Lees verder onder de afbeelding]
Op donderdag 21 november 2024 geeft Teun Mulder, dataregistratiespecialist bij Hitma, een webinar over het voorkomen van deze problemen en de bijkomende veiligheidsrisico’s. Schrijf je nu in om aan het live webinar deel te nemen of later het webinar terug te kijken.
Altijd en overal real-time inzicht
Met een cloud-based dataregistratiesysteem heb je altijd en overal inzicht in de real-time metingen in je laboratorium of tijdens transport. Hierdoor wordt het monitoren en bewaken van de temperatuur tijdens opslag en transport eenvoudig en efficiënt. Draadloze dataloggers met sensoren die gekoppeld zijn aan het cloud-based platform registreren de temperatuur en andere relevante procesparameters. De loggers zijn voorzien van hoogwaardige sensoren met de hoogste meetnauwkeurigheid. Deze dataloggers sturen de real-time data via een ethernetnetwerk automatisch naar het JRI MySirius-platform. De loggers hebben een eigen geheugen, dus meetdata raakt nooit kwijt wanneer de verbinding wegvalt. Het platform is door geregistreerde gebruikers vanaf iedere locatie bereikbaar, waardoor je overal en altijd inzicht hebt in de ruimtecondities van je gebouw. Bij overschrijding van ingestelde grenswaarden wordt een alarmmelding verstuurt naar de ingestelde gebruikers, zodat deze de nodige acties kunnen ondernemen.
[Lees verder onder de afbeelding]
Naast het monitoren van opslag en transport kan een dataregistratiesysteem ook de ruimtecondities tijdens wetenschappelijke testen en studies registreren en bewaken. Zo weet je dat de temperatuur, relatieve vochtigheid en het ruimtedrukverschil juist waren. In het online platform kun je eenvoudig uitgebreide rapportages generen om naleving van strenge regelgeving aan te tonen.
Lees hier verder over betrouwbare dataregistratie voor opslag, transport en ruimtecondities in laboratoria.