Razendsnelle drugsdetectie met een smartphone: droom of werkelijkheid?

Webinar 21a 4-3

We zijn gewend om meteen antwoord te krijgen als we een vraag stellen, bijvoorbeeld aan een leraar of bij een bezoek aan een winkel. Maar soms moeten we wachten op een antwoord, bijvoorbeeld bij een covid-test of een bloedonderzoek in een ziekenhuis.

Alhoewel dit erg vervelend is, snappen we dat complexe chemische analyses in specialistische laboratoria moeten worden uitgevoerd. Soms kunnen de gevolgen van lang wachten groot zijn, bijvoorbeeld als iemand ernstig ziek blijkt te zijn. Dit geldt ook voor agenten die op straat iemand aanhouden vanwege vermeend bezit van verdovende middelen. Alhoewel iemand in hechtenis kan worden genomen op basis van een indicatieve kleurtest moet deze uitslag altijd bevestigd worden door het monster in een laboratorium door forensische experts te laten analyseren en onderzoeken.

Met de introductie van NFiDENT, een gezamenlijke ontwikkeling van het NFI, de Nederlandse Politie en het Openbaar Ministerie, werd op een heel slimme manier de wachttijd voor de identificatie van veel voorkomende verdovende middelen teruggebracht van ongeveer 20 dagen naar minder dan 1 dag. Aan deze enorme verbeterslag lag een even simpel als effectief idee ten grondslag: stuur niet het bewijsmateriaal (dit wordt in Nederland een SVO genoemd, Stuk van Overtuiging) naar het lab, maar doe zelf de analyse en stuur je meetdata digitaal op naar de forensische experts. Hiervoor was het echter wel nodig dat complexe analytisch chemische apparatuur bij de Politie werd geïnstalleerd en in gebruik werd genomen. Zou dezelfde opzet ook werken in combinatie met moderne, eenvoudig te bedienen, draagbare apparatuur? In dit webinar bespreekt Arian van Asten de laatste stand van zaken rond het werkveld van de chemische mobiele analyse.

Tijdens C2W live behandelt Van Asten in elk geval de volgende drie vragen:

  1. Is robuuste chemische identificatie buiten het laboratorium mogelijk?
  2. Kan een leek een complexe chemische analyse uitvoeren?
  3. Drugs detectie in enkele seconden met een smartphone, droom of werkelijkheid?

Tijdens de C2W live-webinars praat een expert je in een half uur bij over de stand van zaken in zijn of haar vakgebied. Daarna is er een Q&A met vragen vanuit het publiek. Meld je nu aan! 

Neem actief deel via Zoom: na afloop van het webinar kunnen de deelnemers vragen stellen aan Arian van Asten (vol=vol). Via Zoom krijg je automatisch een deelnamelink en een reminder. Ook verschijnt op deze pagina, vanaf circa 15.50 uur, een livestream van het webinar, hier is vragen stellen echter niet mogelijk. 

Let op: aanmelden via Zoom is alleen mogelijk voor leden van de KNCV. Ben je nog geen KNCV-lid? Kijk dan hier voor meer informatie.

Als je geen lid bent van de KNCV, kun je enkel de livestream via deze pagina bekijken. Je moet hiervoor wel geregistreerd staan als bezoeker op deze website, maar dat is gelukkig zo gebeurd via deze link. Of scrol naar onderen voor meer informatie over het aanmaken van een gratis profiel. Zonder registratie kan je het webinar niet bekijken.

De omslagfoto is afkomstig uit:
Kranenburg, RF, Verduin, J, Weesepoel, Y, et al. Rapid and robust on-scene detection of cocaine in street samples using a handheld near-infrared spectrometer and machine learning algorithms. Drug Test Anal. 2020; 12 1404– 1418. https://doi.org/10.1002/dta.2895

Arian van Asten

Arian van Asten

Over de spreker:

Arian van Asten (53) is sinds 2018 voltijds hoogleraar in de Forensisch Analytische Chemie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daarnaast is zijn leerstoel ook gericht op het ontwikkelen van snelle, draagbare chemische analysemethodes die buiten het laboratorium kunnen worden toegepast. Binnen de UvA is hij mede-directeur van het Co van Ledden Hulsebosch Centrum (Amsterdam Center for Forensic Science and Medicine) en wetenschappelijk directeur van de Master Forensic Science, een voor Nederland unieke 2-jarige MSc opleiding in de forensische wetenschap. Op deze manier bouwt hij aan het forensisch wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in Nederland. Voor zijn komst naar de UvA, werkte van Asten ruim 12 jaar bij het Nederlands Forensisch Instituut als afdelingshoofd en lid van het management team en coördineerde hij grootschalige en internationale onderzoeken en het R&D programma van het instituut. Hij promoveerde als analytisch chemicus in 1995 aan de UvA. Voor zijn proefschrift ontving hij in 1996 van de sectie analytische chemie van de KNCV de Kolthoff award. Na zijn promotie werkte hij 10 jaar in de Nederlandse industrie (Akzo-Nobel en Unilever) voordat hij de overstap maakte naar de forensische wetenschap en een nieuwe passie vond, de inzet van chemische kennis om misdrijven op te lossen en de Nederlandse rechtsorde te versterken. Zijn onderzoek richt zich oa op de snelle chemische analyse van verdovende middelen en explosieven, de robuuste identificatie van designer drugs, het chemisch imagen van forensische microsporen en sporenpatronen en de inzet van geavanceerde methodes voor chemische fingerprint analyse. Met dergelijke methodes kan de herkomst van forensisch bewijsmateriaal onderzocht worden op basis van aanwezige onzuiverheden en degradatieproducten. Dit werk is in meer dan 50 wetenschappelijke publicaties beschreven in internationale analytisch chemische en forensische tijdschriften.

comp-tab-phone2

Deelnemen aan dit webinar?

Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • Je kunt webinars live meekijken of later terugkijken;
  • Je krijgt toegang tot het online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • Je krijgt toegang tot exclusieve online-only content en kunt reageren op artikelen;
  • Je ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met het belangrijkste nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCV heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.