Opinie
-
Opinie & Columns
‘Biobased plastics worden onterecht buitenspel gezet’
Volgens Yuki Kabe leidt een beleidskloof tot een onjuiste beoordeling van biobased plastics in levenscyclusanalyses. En daardoor wordt het potentieel van deze materialen onvoldoende benut.
-
Opinie & Columns
‘Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest’
We moeten ons voor minieme concentraties geen angst laten aanpraten, schrijft Simon Rozendaal in reactie op de kritiek op zijn boek Paniek om niets.
-
Opinie & Columns
Zijn we echt onnodig panisch over nanogrammen?
Het boek Paniek om niets van wetenschapsjournalist Simon Rozendaal, schetst een onvolledig en misleidend beeld van de toxicologie en de ontwikkeling van normen, schrijft ecotoxicoloog Wim van Tilborg.
-
Opinie & Columns
‘Zonder vraag geen antwoord’
De Europese chemische industrie heeft voldoende innovaties en technische oplossingen paraat, maar zonder voldoende vraag naar duurzamere producten hebben bedrijven in Europa geen toekomst. En dat baart Jan-Willem Toering grote zorgen.
-
Opinie & Columns
‘Internationalisering: yes!’
Universiteiten verplichten terug te schakelen naar het Nederlands is contraproductief, vindt Yvonne van der Meer. ‘Ik zie dagelijks de waarde van de international classroom.’
-
Opinie & Columns
‘De beroepsvereniging van vandaag is niet langer een bastion van consensus’
Transities in de samenleving weerspiegelen zich ook binnen verenigingen zoals de KNCV, schrijft Jan-Willem Toering. ‘We spreken niet met één stem, maar bieden een arena voor debat.’
-
Opinie & Columns
‘We moeten het chemisch exposoom in kaart brengen’
Om toekomstige chemische crises te voorkomen moeten we veel meer grip krijgen op de immense hoeveelheid stoffen die ons omringt, schrijft Saer Samanipour.
-
Opinie & Columns
Sackler-prijs op je cv: goed idee?
Senne Starckx verbaast zich over de kritiekloze acceptatie van een prijs met een - op z’n zachtst gezegd - omstreden naam.
-
Opinie & Columns
‘We moeten slimmer gebruikmaken van kritieke grondstoffen’
Nederland is voor essentiële grondstoffen voor zonnepanelen en windturbines afhankelijk van import uit China. Om deze afhankelijkheid tegen te gaan moet de overheid meer investeren in onderzoek naar hergebruik, schrijven Benjamin Sprecher, René Klein en Chris Slootweg.
-
Opinie & Columns
‘Geen nieuwe academische samenwerkingen met fossiele bedrijven niet gecommitteerd aan Parijs’
Fossiele bedrijven geven voorrang aan de kortetermijnbelangen van hun aandeelhouders en werken zo de energietransitie tegen. Voor universiteiten is samenwerking met deze partijen daarom geen optie, vinden Geert-Jan Kroes en Philipp Gramlich.
-
Opinie & Columns
‘Een bloeiende chemische industrie en een duurzame samenleving gaan hand in hand’
Jaag de chemische industrie niet weg, want het is een noodzakelijke partner om de wereld duurzamer te maken, betoogt Christophe De Bie.
-
Opinie & Columns
‘Het domweg verbieden van samenwerkingen is onverstandig’
Alle partijen, dus óók die uit de fossiele industrie, zijn nodig om de energietransitie te laten slagen, vinden Victor van der Horst, Marc Koper en Sense Jan van der Molen van de Universiteit Leiden.
-
Opinie & Columns
‘Koester de industrie’
Het zou goed zijn als industriële bedrijven meer uit hun schulp kruipen, vindt Roderik Potjer. ‘Maar dan moeten wij allemaal ook wat meer liefde voor de industrie krijgen.’
-
Opinie & Columns
‘Reproduceerbaarheid is juist een troef’
De verleiding om resultaten op te kloppen blijkt soms onweerstaanbaar, ziet Timothy Noël. ‘Fake it till you make it hoort niet thuis in de academische wereld.’
-
Opinie & Columns
‘AI betekent een niet te onderschatten kentering in materialenontwikkeling’
Volgens Bernd Ensing heeft AI officieel het veld van de (an)organische chemie bereikt door de materiaalontdekkingen van GNoME en MatterGen.
-
Opinie & Columns
‘Onzekerheid is nu de enige zekerheid’
De industrie heeft dringend behoefte aan duidelijkheid. Want bij aanhoudende onzekerheid, is economische schade de enige zekerheid, schrijft Ann Wurman.
-
Opinie & Columns
‘Chemie maakt er nog steeds een zooitje van’
Onze moderne wereld schreeuwt om 100% duurzame chemie, maar we zijn er nog lang niet, schrijven Hannah Flerlage en Chris Slootweg.
-
Opinie & Columns
Maak van fossiele subsidies een fossiele belasting
Zet de fossiele subsidies om in een belasting en gebruik de opbrengsten voor een onafhankelijk fonds voor duurzaam onderzoek, aldus Tess van Eeden.
-
Opinie & Columns
De toekomst van wetenschappelijk publiceren en AI
Met de opkomst van tekstgebaseerde kunstmatige-intelligentie-technologieën zoals ChatGPT zijn ook de uitdagingen van het schrijven, beoordelen en publiceren van wetenschappelijke artikelen toegenomen. Tijdens de IUPAC | CHAINS 2023 wereldchemieconferentie in Den Haag kwam een aantal experts op het gebied van uitgeven samen om inzicht te geven in deze kwesties.
-
Opinie & Columns
‘Geef lectoren een vaste aanstelling’
Martin Bennink en Gino van Strydonck pleiten voor structurele versterking van de positie van lectoren.
- Vorige Pagina
- Pagina1
- Pagina2
- Pagina3
- volgende Pagina