Op 19 en 20 maart vond de nationale eindronde van de European Olympiad of Experimental Science (EOES) plaats aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het scholierenteam van Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel, bestaande uit Sebas Benes, Pieter van Haselen en Lucas Duynisveld, wonnen deze nationale eindronde. De tweede plaats ging naar het Willem Lodewijk Gymnasium uit Groningen, bestaande uit Daniël Vleugel, Servas Bulthuis en Fosse Bekker. De derde prijs werd gewonnen door het team van het Lorentz Casimir Lyceum uit Eindhoven dat bestaat uit Junxiang Ni, Oliver Li en Yu-Hao Lin. Dit team won ook de NL Talentenfonds prijs. De eerste twee winnende teams vertegenwoordigen Nederland op de internationale EOES in Kroatië.

De EOES is een internationale wedstrijd die jaarlijks plaatsvindt in professionele laboratoria waar leerlingenteams van de havo en het vwo onderzoek uitvoeren op het gebied van biologie, natuurkunde en scheikunde. Het doel is om leerlingen te enthousiasmeren voor science & technologie. De deelnemers zijn bij de start van de wedstrijd 16 jaar of jonger en doen mee in teams van drie personen. Naast kennis en praktische vaardigheden zijn plannen, samenwerken en verdelen van taken belangrijke aspecten bij de wedstrijd.

EOES 25 - 1e plaats klein

1e plaats: Lucas Duynisveld, Pieter van Haselen en Sebas Benes

Beeld: Lieke van den Oord

Bijzondere ervaring

Passie en talent voor de bètavakken bracht de leerlingen naar deze spannend finale. Deelnemer Pedro Gomes: “ik vind het bijzonder om zo uitgebreid in een echt lab te mogen werken”. Winnaar Fosse Bekker: “het beste moment was toen we alle drie heerlijk in de flow aan het werk waren op het lab.” Het ontmoeten van gelijkgestemden is voor de leerlingen een andere belangrijke reden om mee te doen. Deelneemster Anneke Kramer: ”Proefjes zijn leuk en incombinatie met nieuwe mensen ontmoeten al helemaal.”

Praktijk en theorie komen samen

Het onderzoek dat de leerlingen hebben uitgevoerd is een goed voorbeeld van toegepast onderzoek waarin ze aan de slag gaan met verschillende disciplines. Bij scheikunde onderzochten de leerlingen de mate van verzadiging in olie, waar het bij natuurkunde ging over de energetische waarde van de olie. Microscopie was een belangrijk onderdeel bij biologie. Leerlingen maakten zelf verschillende preparaten en bestudeerden op die manier de ontwikkeling van de plant.

Regionale voorrondes

De regionale voorrondes zijn gehouden aan de Avans Hogeschool, Radboud Universiteit Nijmegen, Hanze Hogeschool/Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden, Universiteit Twente, Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Fontys Hogeschool in Eindhoven. De elf beste teams van de voorrondes mochten deelnemen aan de eindronde in Nijmegen.

EOES 25 - 2e plaats klein

2e plaats: Servas Bulthuis, Daniel Vleuge en Fosse Bekker

Beeld: Lieke van den Oord

Prijzen

De twee winnende teams vertegenwoordigen Nederland op de Europese finale die van 26 april t/m 3 mei gehouden wordt in Kroatië, waaraan vrijwel alle EU-landen deelnemen. Het team dat op de derde plaats is geëindigd is het reserveteam en mag dankzij het NL Talenten Fonds ook meedoen aan het trainingsprogramma voor EOES-2025. De prijzen werden beschikbaar gesteld door Uitgeverij Malmberg, KNCV (Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging), Techni Science, Noordhoff Uitgevers en Wetenschap in Beeld.

EOES 25 - 3e plaats met organisatie klein

3e plaats: Yu-Hao Lin, Junxiang Ni en Oliver Li met helemaal links Jeroen Sijbers (C3)

Beeld: Lieke van den Oord

De nationale EOES werd georganiseerd door Radboud Universiteit en Centrum JongerenCommunicatie Chemie (C3) in samenwerking met SLO. De wedstrijd wordt ondersteund door Wageningen Universiteit, het ministerie van OCW, de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), Uitgeverij Malmberg en het NL Talenten Fonds.

Nieuwsgierig naar de Nederlandse prestaties tijdens de Internationale Finale? Volg de winnaars op instagram via @c3chemie.