ScienceLink artikelen in December 2024
View all stories from this issue.
-
Opinie & Columns
Bootje
Hoofdredacteur Esther Thole ziet, na initiële lichte ergernis, toch in dat de introvert vs. extravert-discussie relevant is voor de manier waarop we chemisch onderzoek organiseren en financieren.
-
Verdieping
Communicatie tussen de bloemetjes en de bijtjes
Luchtvervuiling verstoort de geurstofcommunicatie van planten door de afbraak van vluchtige stoffen te versnellen. Maar recent onderzoek gepubliceerd in Science suggereert dat het effect van luchtvervuiling niet zo eenduidig is als op het eerste gezicht lijkt.
-
Verdieping
Een gezellig avondje wetenschap
Het vangen van wetenschappelijke concepten in spellen is best ingewikkeld, maar er zijn steeds meer Nederlandse spelmakers die het doen. ‘Je moet de wetenschap er niet te dik bovenop leggen.’
-
Verdieping
Het Lab van de Toekomst: slimmer, veiliger, efficiënter
Het ‘Lab van de Toekomst’ wordt steeds meer een slimme, efficiënte ruimte waar alles met elkaar verbonden is en waar technologie en mensen samenwerken voor snellere, betere resultaten. Maar wat houdt die transformatie eigenlijk in?
-
Industrie & Start-ups
Een full body scan voor batterijen
Batterijen van elektrische voertuigen kunnen oncontroleerbare branden veroorzaken. De huidige controlesystemen kunnen problemen met batterijen niet op tijd detecteren. De Eindhovense start-up INNER komt met een oplossing: een CT-machine ter grootte van een battery pack die dit wél kan.
-
Mens & Loopbaan
Podium: Jurgen Denys
Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze keer op het podium: KVCV-lid Jurgen Denys.
-
Partnerbijdragen
Is jargon goed voor je status?
Van ingewikkelde vaktermen wordt menig publiek niet blij. Toch gebruiken veel wetenschappers jargon in hun presentaties. We overschatten vaak de kennis van ons publiek. Maar soms gebruiken mensen jargon gewoon om indruk te maken. Of het echt je status verhoogt, is nog maar de vraag.
-
Partnerbijdragen
Terugblik op de Woudschoten Chemie Conferentie 2024
De 34e editie van de Woudschoten Chemie Conferentie was dit jaar in meerdere opzichten uniek. Voor het eerst in 33 jaar vond de conferentie niet plaats in Woudschoten, maar in Lunteren.
-
Verenigingen
Nieuw bestuur Jong-KVCV
Op 22 augustus 2024 werd het nieuwe bestuur van Jong-KVCV verkozen. Jong-KVCV brengt (bio)chemie op een leuke en leerzame manier dichterbij studenten.
-
Verenigingen
Succesvolle aftrap van interdisciplinair symposium Bridging Bonds
Op 7 november vond de eerste editie van Bridging Bonds plaats—een inspirerend en grensverleggend symposium georganiseerd door de KNCV-secties Soft Matter en Macromoleculen. Dit evenement bracht zo’n vijftig professionals, onderzoekers en studenten samen voor een duik in de nieuwste ontwikkelingen en spannende kruisvlakken binnen hun vakgebieden.
-
Industrie & Start-ups
Eén technologie voor alle volumes
Met een kleinere versie van de Kytero single-use centrifuge stelt GEA klanten in staat om gedurende het gehele traject, van R&D tot commerciële productieschaal, gebruik te maken van dezelfde scheidingstechnologie.
-
Mens & Loopbaan
De baan waarin alles samenkomt
Als alles goed loopt is het verleidelijk om op het ingeslagen pad verder te gaan. Maar Mimi den Uijl (30) besloot bewust afstand te nemen om over haar volgende carrièrestap na te denken.
-
Nieuws
€5 miljoen voor beter spieken
Het Amsterdamse bedrijf Confocal.nl heeft een investering van €5 miljoen gekregen om zijn live cell imaging toegankelijker te maken. Als voorproefje van wat er mogelijk is maakten ze onder andere deze indrukwekkende opname van een muizenoor.
-
Verdieping
‘We hebben allemaal een eigen carrièrepad’
Caroline Paul krijgt de KNCV Gouden Medaille 2024. Ze ziet veel mogelijkheden voor biokatalyse, maar het is niet per definitie duurzamer dan chemische synthese. ‘Je moet wel naar de cijfers kijken en een eerlijke vergelijking maken.’
-
Verdieping
Pillen, plaques en prionen
De EMA herziet haar eerdere besluit uit juli 2024 en komt nu toch met een positief advies over alzheimer-medicijn Leqembi. Het wetenschappelijke veld blijft ondertussen flink verdeeld over de juiste aanpak van de ziekte.
-
Verdieping
Een ongezonde cocktail van kleine beetjes bestrijdingsmiddel
Beetjes bestrijdingsmiddelen tellen in bijna een kwart van het ‘schone’ oppervlaktewater op tot een ongezonde, soms zelfs dodelijke cocktail voor het waterleven, toont de nieuwste editie van de Bestrijdingsmiddelenatlas.