ScienceLink artikelen in C2W03-25
View all stories from this issue.
-
Verdieping
Méér dan een handschoen
Veiligheid en gezondheid op het laboratorium zijn onderwerpen waar de meeste onderzoekers te weinig bij stil staan, aldus arbeidshygiënist Arco Engelen. Tijdens het LabSafety event op 20 mei zal hij de vinger op de zere plek leggen, maar ook handvatten geven om goed met veiligheid en gezondheid om te gaan.
-
Verdieping
De labjas: onmisbaar voor veilig werken
De labjas vormt samen met een veiligheidsbril en handschoenen de standaarduitrusting van een laborant. En dat is niet voor niets, want een goede labjas is essentieel om veilig te kunnen werken. Maar toch is de ene labjas de andere niet. Een paar tips om de juiste labjas te kiezen.
-
Verdieping
Fluorescent gereedschap
Fluorescerende eiwitten en biosensoren zijn niet meer weg te denken uit biologisch onderzoek. Naast kleur en intensiteit, richten onderzoek van de Universiteit van Amsterdam zich nu op de levensduur als interessante parameter. ‘Die is alleen afhankelijk van de chemie van de chromoforen.’
-
Opinie & Columns
Vlucht
Een nieuwsmijder zal hoofdredacteur Esther Thole niet worden, maar soms wil ze even uit de waan van de dag stappen. Gelukkig biedt het wetenschapsnieuws voldoende ontsnappingsroutes zonder dat je meteen werkontwijkend gedrag vertoont.
-
Verenigingen
Lezing KVCV Voeding: ‘Voedselverwerking: vloek of zegen?’
Steeds vaker heerst er wantrouwen tegenover voedselverwerking. Maar is dit terecht? Tijdens deze boeiende lezing nemen Prof. Frank Devlieghere, gewoon hoogleraar aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van UGent, en Prof. Tara Grauwet (KU Leuven), hoogleraar aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van KU Leuven, je mee in de complexe wereld van voedselverwerking.
-
Verenigingen
Jong KNCV Postercompetitie tijdens het PAC-symposium
Op 6 maart vond in Amsterdam het jaarlijkse PAC-symposium plaats, georganiseerd door de studieverenigingen ACD, Proton, CDL en VCSVU. Het symposium bood studenten ook de kans om hun eigen onderzoek te presenteren.
-
Verenigingen
Avond van de Chemie: van molecuul naar markt
Op woensdag 15 oktober 2025 vindt de tiende editie van de Avond van de Chemie plaats, dit keer in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen.
-
Mens & Loopbaan
Strijdlustig studieverloop
Toen hij een informatiebeurs over vervolgopleidingen wilde bezoeken werd Axel Degrande geweigerd. Het wakkerde zijn leergierige vuur enkel harder aan.
-
Verdieping
Farma schrijf je met een F
Het kan lastig zijn om fluor te introduceren in geneesmiddelen, maar het is vaak wel de moeite waard. Vandaar dat chemici zoeken naar nieuwe manieren om het negende element te temmen.
-
Nieuws
Stamcellen wakker schudden
Een enkele moleculaire schakelaar lijkt voldoende om stamcellen te activeren. Dat biedt mogelijkheden om de effectiviteit en betrouwbaarheid van celtherapieën en beenmergtransplantaties flink te verbeteren.
-
Mens & Loopbaan
Podium: Kevin Neumann
Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze keer op het podium: KNCV-lid Kevin Neumann.
-
Industrie & Start-ups
Rookgasbehandeling voor schoner blauwzuur
Dankzij de installatie van een selective catalytic reduction unit bij haar blauwzuurfabriek realiseert Evonik Antwerpen een extra reductie van de NOx-uitstoot. ‘Het was voor de meeste leveranciers nieuw om deze katalysatorunit in zo’n klein formaat te ontwerpen.’
-
Verdieping
ChatGPT voor nieuwe enzymen in aantocht
Recente ontwikkelingen uit het lab van David Baker tillen het veld van computationeel enzymontwerp (weer) naar een hoger niveau. ‘Dit is echt een nieuwe fase.’
-
Industrie & Start-ups
CO2 uit zee strippen
De oceaan werkt als een enorme spons voor koolstofdioxide. Vang je die CO2 eruit, dan haal je het ook uit de lucht. Vervolgens kun je het gas opslaan of er nuttige dingen mee doen. Dat is het plan van de Delftse start-up SeaO2.
-
Verdieping
‘Er is een toekomst voor de Europese industrie. Maar het is nu tijd om te handelen’
De internationale concurrentiekracht van onze chemie-industrie behouden en versterken, binnen de context van de Europese Green Deal. Dat is de existentiële uitdaging waar Ann Wurman, directeur essenscia Vlaanderen, zich voor inzet.