De belangrijkste voorouders van Jamna’s komen uit de Kaukasus, maar de cultuur ontstond in Oekraïne. Dat blijkt uit analyses aan oud dna.
Klimop zou het de boom waarop hij groeit moeilijk maken door voedingsstoffen te stelen en zonlicht af te vangen. Klopt dat inderdaad?
‘Als we de klimaatcrisis niet aanpakken, kunnen we het niet stoppen’, stelt limnoloog Suzanne McGowan.
Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze maand op het podium: NBV-lid Ludovic Jourdin.
In de strijd tegen antibiotica-resistentie moet je overal naar houvast zoeken. Een team van de Zweedse Umeå Universiteit heeft zich verdiept in de manier waarop bacteriën hun resistentiegenen aan elkaar doorgeven. Dat leverde naast meer inzicht in de regulering van het bacteriële secretiesysteem ook een fraaie foto op.
Na gesprekken met mopperende biologen ziet columnist Enith Vlooswijk wel iets in een cursus ‘Omgaan met ziekte & dood’.
Cornelia Welte werkt aan een batterij waarin methaan wordt omgezet in groene energie door middel van microben.
Virussen als medicijn biedt een fascinerend relaas over een alternatieve therapie die iets te makkelijk wordt afgeserveerd wegens gebrek aan bewijs.
Het gewoon hauwmos blijkt een turbobooster te bezitten voor efficiënte concentratie van CO2 in de cellen. Dat is wellicht ook interessant voor landbouwgewassen.
Luchtvervuiling verstoort de geurstofcommunicatie van planten door de afbraak van vluchtige stoffen te versnellen. Maar recent onderzoek gepubliceerd in Science suggereert dat het effect van luchtvervuiling niet zo eenduidig is als op het eerste gezicht lijkt.
Door een toevallige ontdekking van een onkruid met een bijzondere structuur wisten Groningse polymeerchemici zelfaangedreven sensoren te maken.
Bij het lectoraat Biobased Innovations van de HAN, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, zetten ze bioraffinage in om zoveel mogelijk waarde uit plantaardige reststromen te creëren. Met als ultieme doel: zero waste.
Zeven Nederlandse onderzoeksconsortia krijgen financiering vanuit het NWO Zwaartekracht-programma.
Met bouwstenen op basis van diacetyleen is het Eindhovense onderzoekers gelukt om een artificieel cytoskelet te bouwen dat de mechanische eigenschappen van het levende voorbeeld zeer goed nabootst.
Eindhovense onderzoekers hebben een artificieel celsysteem ontwikkeld waarmee je de onderlinge communicatie van biologische cellen kunt nabootsen.
Groningse onderzoekers hebben een boorzuurvariant in een enzym gebouwd; een primeur in de wereld van de designerenzymen. Daarmee kun je op een ‘natuurlijke’ manier niet-natuurlijke reacties uitvoeren, schrijven ze in Nature.
Als je een huis bouwt of een boekenkast van IKEA in elkaar zet, gebruik je vaak standaardonderdelen. Dat kan nu ook met eiwitten, laten Amerikaanse onderzoekers zien in Nature.
Het Leidse iGEM team wist afgelopen najaar vijf prijzen in de wacht te slepen met hun project ‘PHAse Out’, waarin ze groene methanol inzetten om een ongebruikelijke bacterie op grote schaal biologisch afbreekbaar plastic te laten produceren.
Schadelijke bacteriën? Niet te snel oordelen, want soms kunnen toxines ook beschermend werken.
Lees artikelVanuit ‘viervoeters’ kun je via DNA-origami met ongekende precisie bijzondere fotonische kristallen laten ontstaan.
Chinese onderzoekers laten zien welk gen van de maskerbloemen veranderd is waardoor de bloemen nu geen geel pigment meer maken.
We kennen echo’s als korrelige grijze plaatjes, maar met de nieuwste imagingtechnieken kunnen ze er ook zo uitzien. Eindhovense onderzoekers brachten de vasculaire structuur van een rattenbrein in beeld aan de hand van geavanceerde echografie.